Balatontól nyugatra, Zala vármegyében van a borvidék, ahol a Zala ártéri területei, a Kis-Balaton, kiegyensúlyozottabb hőmérsékletet biztosít a szőlőtermesztéshez. Az észak-déli irányban húzódó dombokat kelet-nyugati irányú völgyek szabdalják, ahol adottak a feltételek kiváló minőségű bor termesztéséhez. Talajadottságai is kiválóak, jellemzően a Pannon –tenger homokos-agyagos üledéke, változó vastagságú lösz réteggel, összességében jó minőségű, jó vízháztartású, barna erdőtalajt biztosít a szőlőnek.
E borvidéken már a középkorban is kiváló borok készültek virágzó szőlő és borkultúrát tudhattak magukénak, amit egy 868-ból fennmaradt, Zala menti szőlőművelésről szóló oklevél igazol. Későbbről is vannak írásos emlékek. Érdekesség, hogy még a VIII. században jellemzően vörösbortermő vidék volt ez a XIX században megváltozott, előtérbe kerültek a fehérbort adó szőlők. Tért hódított az Olasz rizling, ami ma is a legnagyobb területen termesztett fajta.
A talajadottságok és a fent említett mikroklíma nagyban hozzájárul, hogy kiegyensúlyozott elegáns borok készüljenek itt, melyek selymes savakban fürdő gyümölcsös zamatokkal kényeztetik a kóstolót.
A Zalai borvidékhez, a Zala/Zalai OEM termékleírásában szereplő alábbi települések tartoznak: Bak, Becsehely, Csapi, Csörnyeföld, Dobri, Eszteregnye, Homokkomárom, Kerkateskánd, Lenti, Letenye, Magyarszerdahely, Murarátka, Muraszemenye, Nagykanizsa, Rigyác, Söjtör, Szécsisziget, Tormafölde, Valkonya, Zajk, Bérbaltavár, Csáford, Dióskál, Egeraracsa, Galambok, Garabonc, Miháld, Nagyrada, Olaszfa, Orosztony, Oszkó, Pakod, Sármellék, Szentgyörgyvár, Tekenye, Tótszentmárton, Vindornyalak, Vindornyaszőlős, Zalabér, Zalaegerszeg, Zalakaros, Zalaszabar, Zalaszántó, Zalaszentgrót települések szőlő termőhelyi kataszter szerinti I. és II. osztályú területei.
A borvidéken 633 ha szőlővel beültetett területéből 623 ha termő szőlő,aminek 77,7 %-a, vagyis a borvidéken engedélyezett szőlőfajták meghatározó része fehér borszőlő. Az ismert, fehér szőlők nagy része Olasz rizling (63 ha), de népszerű és kiváló minőségű az itt termett Zöld veltelíni (38 ha), Rajnai rizling (32 ha), Szürkebarát (30 ha), Királyleányka (28 ha) és a Tramini (27 ha). Jelentős területet képvisel a Rizlingszilváni (17ha), Chardonnay (15 ha), Ottonel muskotály (14 ha), Cserszegi fűszeres (12 ha), Irsai Olivér (11 ha), és a Sauvignon (11 ha). Sokféle fajtával találkozhatunk még kisebb nagyobb területeken. Ami érdekesség, hogy fehér szőlőterület majd 30%-a „fajta nélküli/ismeretlen fehér néven szerepel a HNT statisztikai kimutatásában. Kékszőlőből kisebb a fajtaválaszték. Legkedveltebb fajta a Cabernet sauvignon (51 ha) és a Merlot (28 ha). Jelentős ültetvény van Syrahból (15 ha) és Kékfrankosból (11 ha).
A böngészési élmény fokozása, a személyre szabott hirdetések vagy tartalmak megjelenítése, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk. A "Mindet elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhat a sütik használatához.