Balatonboglári borvidék

A Balaton déli partjának dombos vonulatain, 105-300 méter tengerszint feletti magasság között terülnek el az ültetvények. A borvidék északi határán végignyúló víztömeg hatására klímája, az ország más területeihez képest kiegyenlítettebb, megkímélve a szőlőt a szélsőséges hatások ártalmaitól. Az itt található jó vízháztartású, tápanyagban gazdag talajok biztosítják, hogy a szőlők a nyári aszályos időszakokat is jól átvészeljék.

A szőlőtermesztés borkészítés gyökerei itt is a római korig nyúlnak vissza. Jelentős fejlődésnek mégis az elmúlt 60 évben indult. A termelők felismerték, hogy a terület ökológiai adottságai az illatos fajtáknak kedvez, így az aromákban gazdag fajták felé fordították a figyelmet.

Balatonboglár neve a pezsgőkészítéssel is összefonódott, az itt készült pezsgők rövid idő alatt Magyarország egyik legismertebb eredetmegjelőlést viselő pezsgőjévé váltak.

Borok karaktere

Az itt termelt borok szembetűnő tulajdonsága, az illatban megjelenő markáns gyümölcsösség, ami ízében is visszaköszön. Az aromagazdagság, harmonikus savak mellett eleganciát biztosít úgy a fehér, mint a rozé vagy vörösboroknak.

Borvidékhez tartozó települések

A Balatonboglári borvidékhez, a Balatonboglár OEM termékleírásában szereplő alábbi települések tartoznak: Andocs, Balatonberény, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonendréd, Balatonkeresztúr, Balatonőszöd, Balatonszabadi, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonújlak, Böhönye, Csoma, Csurgó, Gyugy, Hollád, Kaposhomok, Kaposkeresztúr, Karád, Kercseliget, Kéthely, Kőröshegy, Kötcse, Látrány, Lengyeltóti, Marcali, Mosdós, Nagyberki, Nagyszakácsi, Ordacsehi, Siójut, Somogysámson, Somogytúr, Somogyzsitfa, Szabadi, Szólád, Szőlősgyörök, Tapsony, Táska, Teleki, Visz, Zamárdi településeknek szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészeibe tartozó területek.

Jellemző szőlőfajták

A borvidéken 3357 ha szőlővel beültetett területéből 3231 ha termő szőlő,aminek 70%-a fehér borszőlő. Az engedélyezett fajták közül a legnépszerűbb, a legnagyobb területen telepített szőlő az Irsai Oliver (475 ha). Ezt követi a Chardonnay (369 ha), Királyleányka (270 ha), Zöld veltelíni (258 ha), Zenit (146 ha), Ottonel muskotály (143 ha), Olasz rizling (141 ha) és a Szürkebarát (111 ha). Kedvelt fajták még a Sauvignon (83 ha), Rizlingszilváni (58 ha), Rajnai rizling (50 ha), Sárga muskotály (37 ha), Chasseias (29 ha), Tramini (27 ha), Csasbagyöngye (26 ha) és a Pinot blanc (25 ha). Kékszőlőből meghatározó fajta a Merlot (329 ha). Szereti ezt a termőhelyet még a Kékfrankos (191 ha), Pinot noir (174 ha), Cabernet Sauvignon (126 ha), Zweigelt (51 ha), Cabernet franc (46 ha), Kékoportó (13 ha) és a Syrah (12 ha).