A Badacsonyi borvidék a Balaton északi részén, a Tapolcai-medencében magasodó , sajátos formájú tanúhegyek – az Ábrahám hegy, a Badacsony,- a Csobánc, a Gulács,az Őrsi-hegy a Szent György-hegy, a Szigliget és a Tóti-hegy– lankáin helyezkedik el. A szőlőterületek barna erdőtalaja bazalt alapkőzeten alakult ki, amely jellemző az egész borvidéken. Mikroklímáját a Balaton közelsége határozza meg.
A kelták foglalkoztak szőlőműveléssel ezen a területen is, amely tovább virágzott a Római Birodalom idején. Probus császár uralkodása alatt az egész birodalomban ismertté váltak a badacsonyi borok. A XVIII-XIX. században nagybirtokosok tulajdonába kerültek ezek a területek és az itt termett kiváló borok tovább öregbítették hírnevét. A Filoxéra nem kímélte e borvidéket sem, de mégis fennmaradt néhány ősi fajta, mint a Kéknyelű, a Budai, melyek máig e vidék jellemző fajtái.
A vulkáni eredetű talajból táplálkozva és a Balatonról visszatükröződő fényben fürödve az itt termett szőlők minden fajtája kap egy sajátos karaktert, melyekből tüzes bor készül. A borok lekerekedett savai, bár erőteljesek, de mégis selymesek, enyhe sósság hatja át a kissé keserédes gyümölcsös ízeket, teret engedve a fajtákra jellemző illat és ízvilág érvényesülésének.
A Badacsonyi borvidékhez, a Badacsony OEM termékleírásában szereplő, alábbi települések tartoznak: Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca települések, szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.
A borvidéken 1105 ha szőlővel beültetett területéből 1025 ha termő szőlő,aminek 81,5 %-a fehér borszőlő. A filoxéravész után telepített Olasz rizling uralja a fehérszőlő ültetvényeket (391 ha.) Ezt követi a Szürkebarát (137 ha) és a Rajnai rizling (57 ha) A Kéknyelű (42 ha) kényes fajta és szinte csak ezen a vidéken találkozunk vele. Különlegességét fémjelzi, hogy 2025-től a Badacsonyi Kéknyelűt, a nemzeti értéktár részeként hungarikummá nyilvánították. Kiváló tételeket lehet itt kóstolni Ottonel muskotályból ( 29 ha), Furmintból (23 ha), Rizlingszilvániból, (23.ha), Sauvignonból (17 ha), Irsai Olivérből (14 ha).Találkozunk Chardonnay (12 ha ) és Rózsakő (12 ha) fajtákkal is. Ez utóbbi érdekessége, hogy a Kéknyelű porzó fajtájaként honosodott meg, de mára már kiváló minőségű önálló fajtabor is készül belőle. A borvidékre bár nem jellemző a vörösbor, de az itt termelt kékszőlőkből is csodálatos borok készülnek. Pinot noir (72 ha), Cabernet sauvignon (29 ha), Kékfrankos (26 ha) Zweigelt (19 ha), Merlot (14 ha), Cabernet franc (12 ha) és a Syrah (12 ha). Meg kell említeni, bár mindössze két hektáron, viszont az országban szinte egyedülállóként termelnek itt Kék bakatort.
A böngészési élmény fokozása, a személyre szabott hirdetések vagy tartalmak megjelenítése, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk. A "Mindet elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhat a sütik használatához.