Balaton-felvidéki borvidék

Termőterülete a Balaton északi részének második hegyvonulatán két részre tagozódva található, mintegy közrefogva a Badacsonyi borvidéket. Közvetlen szomszédja keletről a Balatonfüred-Csopaki borvidék, nyugati területei pedig a Keszthelyi hegység része. Ennek következtében a két termőterületének altalaja is különböző, ami a boroknál, a fajtajellegnél erősebben dominál. A borvidék keleti részén vulkáni tufa, és bazalt határozza meg a borok ásványosságát, a nyugati részén a mészkő és márga hatása érződik. Éghajlatát a Balaton környék mikroklímája alakítja. A hegyek felső, erdő borította területéről hűvösebb szellők, hoznak enyhülést a nyári forróságban és a Balaton felől feláramló párás levegő felfrissíti az ültevényeket is.

Szőlőművelésre utaló leletek már a kelták idejéből is fellelhetők, majd a Római Birodalom idejéből, már fejlett borkultúrával találkozunk. Később királyi és egyházi birtokok és kiváltságos főurak szőlői voltak ezen a területen.

Borok karaktere

A balatoni borokra általában jellemző elegancia az itt termelt boroknak is sajátja. Illatuk nem tolakodó, komplex, harmonikus savaik kiemelik az ásványos jegyekkel párosult gyümölcsösséget.

Borvidékhez tartozó települések

A Balaton-felvidéki borvidékhez a Balaton-felvidék OEM termékleírásában szereplő alábbi települések tartoznak: Balatonederics, Balatongyörök, Balatonhenye, Csabrendek, Cserszegtomaj, Gyenesdiás, Hegyesd, Hévíz-Egregy, Köveskál, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Mindszentkálla, Monostorapáti, Nemesvita, Rezi, Sáska, Sümeg, Sümegprága, Szentbékkálla, Uzsa, Várvölgy, Vonyarcvashegy, Zalahaláp települések szőlő termőhelyi kataszter szerinti I. és II. osztályba tartozó határrészei.

Jellemző szőlőfajták

A borvidéken 554 ha szőlővel beültetett területéből 529 ha termő szőlő,aminek 85,8 %-a fehér borszőlő. Az engedélyezett fajtákból sokféle szőlőből készül itt bor, de az egyedi ökológiai adottságokhoz legjobban illeszkedő fajták uralják a területet. Első sorban az Olasz rizling (197 ha), a Szürkebarát (59 ha), Irsai Olivér (48 ha), a Chardonnay (30 ha), de kiváló borok készülnek Sauvignon (22 ha), Rajnai rizling (15 ha), Cserszegi Fűszeres (13 ha) és Furmint (10 ha) fajtákból is. Kékszőlővel beültetett terület meghatározó fajtája,közel fele, Kékfrankos (35 ha) a többi engedélyezett fajta egyenként nem éri el a 10 ha területet.