A borvidék az Északi –középhegység és az Alföld találkozási vonalában, a Mátra és a Bükk hegységek között, azok jellemzően déli és nyugati oldalain helyezkedik el. Két kiemelkedő csúcsa, – a tengeri mészkőalapból kialakult a barna erdőtalajú – Nagy-Egyed-hegy és – az andezit alapú – Mész-hegy, ahol az ott területet birtokló pincészetek egyedi ízvilágú, sajátos, igen kiváló borokat tudnak készíteni. A többi, jellemzőn fennsíkokon és déli lejtőkön található ültetvények talaja változatos, tápanyagban gazdag erdőtalaj, vulkáni eredetű részekkel tarkítva.
A borvidék területéről került elő egy 30 millió éves ős-szőlőlevél, a „Vitis Hungarica” megkövesedett maradványa, ami tény és kuriózum, de nincs bizonyíték a későbbi szőlőtermeléssel való kapcsolatra. Eger és környéke, régészeti adatok alapján a X. századtól volt lakott. Szent István király – amiről írásos bizonyíték van – az egri püspöknek adományozta az egri völgy bortizedét. A tatárjárás után a vallonokat, valószínű IV, Béla király telepítette be a megfogyatkozott népesség helyére, akik meghonosították a francia szőlőművelési módot és a bor hordóban való érlelését, tárolását. Az egri bortermelésnek évszázados hagyományai vannak és a korabeli források a kiválóságáról tanúskodnak. A Filoxéravészt megsínylette a borvidék, de éppen a fontosságára való tekintettel megalapították, a vincellériskolával karöltve, az Ampelológiai Intézet egy állomását, amely később szőlészeti, borászati kutatóintézetként működött.
Az itt termelt borok tulajdonságai széles palettán mozognak, a könnyed gyümölcsös boroktól a telt, fűszeres, minerális tételeken át a testes, savakban és alkoholban gazdag, hosszan érlelhető, kiváló beltartalommal rendelkező borokig.
Az Egri borvidékhez az Eger OEM termékleírásában szereplő alábbi települések tartoznak: Aldebrő, Andornaktálya, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Feldebrő, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Szomolya, Tarnaszentmária, Tófalu és Verpelét települések a szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II/1. osztályú határrészeibe tartozó területek. E borvidéken a termékleírás szerint valamennyi településen alkalmazhatják a CLASSICUS BOROK illetve a SUPERIOR ÉS GRAND SUPERIOR BOROK megnevezést is.
A borvidéken 5215 ha szőlővel beültetett területből 5011 ha termő szőlő, melynek 66,%-a kékszőlő. Dominál a vörösbort adó szőlők területe, de rendkívül nagy a fajtaválaszték a fehérszőlőkből, ahol a négy legkedveltebb a Hárslevelű (234 ha), az Olasz rizling (223 ha), a Leányka (184 ha) és az Ottonel muskotály (179 ha). A további fajták: Chardonnay (134 ha), Irsai Olivér (107 ha), Zenit (106 ha), Sauvignon (72 ha), Királyleányka (64 ha), Rizlingszilváni (64 ha), Tramini (59 ha), Cserszegi fűszeres (48 ha), Szürkebarát (43 ha), Sárga muskotály (40ha), Zengő (33 ha), Rajnai rizling (19 ha), Zöld veltelíni (14 ha), Bianca (14 ha), Furmint (12 ha), Chasselas (12 Ha), Pinot blanc (11 ha). A vörösbort adó szőlőkből is átlag feletti a fajtakínálat. Meghatározó fajta a Kékfrankos (1168 ha), ami egyben az Egri Bikavér készítési szabályzata szerint is az egyik összetevő, továbbá a Superior és a Grand Superior bikavér készítéséhez engedélyezett további fajták: Merlot (524 ha), Cabernet sauvignon (357 ha), Blauburger (302 ha), Cabernet franc (226 ha), Pinot noir (213 ha), Zweigelt (120 ha), Kékoportó (111ha), Syrah (84 ha), Turán (83 ha), Menoire (33 ha), Kadarka (29 ha). Természetesen ezekből a szőlőkből, nemcsak bikavér, hanem önálló fajtabor is készül. Nagy területen termesztenek még a viszonylag ritka Bíborkadarkából (32 ha) és a Medinából (20 ha).
A böngészési élmény fokozása, a személyre szabott hirdetések vagy tartalmak megjelenítése, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk. A "Mindet elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhat a sütik használatához.