Hajós-Bajai borvidék

Szemben a Szekszárdi Borvidékkel, a Duna túl partján helyezkedik el. Nyugatról a Duna folyó, északról és keletről a Duna-Tisza közi Homokhátság határolja. Délre egészen az országhatárig nyúlik, a Telecskai dombok északi nyúlványain elhelyezkedő terület. Az északnyugat és délkeleti irányú változatos domborzat ideális a szőlőültetvényeknek. A termőhely kialakulásában éppúgy, mint az éghajlat alakulásában a Duna meghatározó tényező. A szőlőültetvények talaja jellemzően lösz alapú, amely humuszban gazdag, amit futóhomok fed. A Duna vonalában gyakori a jelentős lehűlés, ami kifejezetten kedvez a jégbor készítésnek. A pezsgőgyártásnak is hagyományai vannak ezen a borvidéken, ami az utóbbi időben a családi borászatoknak köszönhetően ismét fellendülőben van, ezt számos hazai és külföldi versenyen elnyert aranyérem igazol.

A szőlő és borkultúra gyökerei itt is a római korig nyúlnak vissza. A török hódoltságot követően elnéptelenedett vidékre zömében sváb lakosokat telepítettek, ami óriási szerepet játszott a borvidék szőlőtermesztésének megújulásában és ennek hagyományai, a pince és borkultúrája a mai napig fennmaradtak, aminek jeles példája a Hajósi Pincefalu, mely ebben a formában egyedülálló a világon, 24 utcába épített 1250 pincéből áll.

Borok karaktere

Az ökológiai tényezők, a homokról visszaverődő napsugarak korán megérlelik a magas cukorfokkal szüretelhető szőlőt, aminek következménye a borok magas alkoholtartalma. A tápanyagban gazdag, jó vízmegtartó képességű talajnak köszönhetően savai lágyabbak, teret adva a gyümölcsös ízek kiteljesedésének. Friss, üde mégis magas beltartalmi jegyek, páratlan aromagazdagság jellemzik a borokat.

Borvidékhez tartozó települések

A Hajós-Bajai borvidékhez a Hajós-Baja OEM termékleírásában szereplő alábbi települések tartoznak: Baja, Bácsszentgyörgy, Bátmonostor, Borota, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Dávod, Dusnok, Érsekcsanád, Érsekhalma, Hajós, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Rém, Sükösd, Vaskút, településeknek a szőlő termőhelyi kataszter szerinti I. és II. osztályú területei.

Jellemző szőlőfajták

A borvidéken 1629 ha szőlővel beültetett területéből 1520 ha termő szőlő, melynek 67,7%-fehér borszőlő. A széles fajtaválaszték mellett találkozhatunk ritka, akár magyar nemesítésű akár külföldi eredetű, más borvidékeken ritkán előforduló rezisztens fajtákkal. Ilyenek: Aletta (82 ha), Bianka (151 ha), Chasselas (10 ha), Ister (19 ha) Kunleány (25 ha), Odysseus (18 ha). Meghatározó, messze a legnagyobb területet uraló fajta a Cserszegi fűszeres (359 ha). Az engedélyezett hazai és világfajták közül az alábbi fajtákkal találkozunk: Chardonnay (58 ha), Irai Oliver (55 ha), Generosa (51 ha), Olasz rizling (28 ha), Rajnai rizling (28 ha), Ottonel muskotály ( 21 ha), Királyleányka (19 ha), Zöld veltelíni ( 18 ha). A 491 hektár kékszőlőből Kékfrankos a meghatározó (307 ha), de szép tételeket kóstolhatunk az ismert hazai és világfajtákból is: Cabernet sauvignon (69 ha), Cabernet franc (21 ha), Zweigelt (33 ha), Kadarka (25 ha), Pinot npir (14 ha), Merlot (13 ha).