A Pécsi Borvidék, a II. világháborút követően önállósodott, vált ki a Villányi Borvidékből. Területe Baranya Vármegyében, a Mecsek déli lejtőin, a Mohácsi és Szederkényi dombok oldalain, illetve a Zselice délkeleti lankáin található. Az ültetvények nagy részét a tengerszint feletti 180-270 méter magasságban telepítették. Az országnak talán a legmelegebb éghajlatú borvidéke, így kiválóan alkalmas a késői szüretelésű különleges borok készítésére is. A különböző területek talajösszetételére jellemző a gazdag tápanyag és ásványi anyag tartalom.
Szőlőtermesztésre utaló feljegyzések igazolják, hogy az országnak ezen a részén már a hunok, avarok és a frankok is foglalkoztak vele. Egyes eredetértelmezések Baranya nevét is a szőlőből eredeztetik: „Bor anya”. A rácok betelepítése után megváltozott a korábban egyeduralkodó fehérbort adó szőlők összetétele. A telepesek, nemcsak a Kadarka szőlőt honosították meg, de magukkal hozták a vörösborkészítés technológiáját is, míg a németek a gazdaságos termelést, a piac igényeinek megfelelő minőségű és mennyiségű szőlő termelését alakították ki. A szőlőmotívum Baranya Vármegye, 1694-ben megkapott címerében is megtalálható. Mária Terézia Pécset, szabad királyi város rangra emelte, ami sokat lendített a szőlészet és borászat fejlődésében. A megnövekvő mennyiségi és minőségi igények kielégítésére, a pécsi káptalan – először csak saját használatra – hozatott be egy osztrák szőlőfajtát, a Cirfandlit. Azóta a Cirfandli a Pécsi borvidék különlegessége. A Filoxéra kipusztította az ültetvények 80%-át. A sürgető megoldás érdekében Pécs városa amerikai szőlőtelepet hozott létre 1888-ban, majd megalapították a Pécsi szőlészeti és borászati felügyelőséget, 1896-ban Vincellériskolát hoztak létre. 1949-től működik a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Pécsi Kísérleti Telepe, melynek első igazgatója Dr. Német Márton ampelográfus volt. 1987-ben a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati szervezet a „ Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa” címet adományozta Pécsnek.
A talajból a pohárba kerülő ásványos ízek csak az egyik kiválósága az itt termelt boroknak. Az éghajlati hatások biztosítják a harmonikus savszerkezetet a tüzes borok elegáns, kiváló beltartalmú, hosszan lecsengő fűszeres ízekkel örvendeztetik a kóstolót. A löszös talajból táplálkozó vörösborok mélyvörös színűek, gyümölcsös ízüket a gazdag, mégis finom tanninok bársonyossá varázsolják. Az időjárásnak köszönhetően kiváló minőségű, késői szüretelésű desszertborokkal találkozhatunk és a pezsgőgyártás is nagy hagyománynak örvend.
A pécsi borvidékhez a Pécs OEM termékleírásában szereplő alábbi települések tartoznak: Babarc, Bár, Boda, Bóly, Cserkút, Dunaszekcső, Hásságy, Helesfa, Hosszúhetény, Ivánbattyán, Keszü, Kisjakabfalva, Kiskassa, Kispeterd, Kővágószőlős, Kővágótöttös, Lánycsók, Magyarszék, Máriakéménd, Mecseknádasd, Mohács, Monyoród, Mozsgó, Nagypeterd, Nagynyárád, Nyugotszenterzsébet, Olasz, Pécs, Pécsvárad, Somberek, Szajk, Szederkény, Szemely, Szigetvár, Versend települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészeibe tartozó területek.
A borvidéken 466 ha szőlővel beültetett területéből 427 ha termő szőlő, melynek 73% fehérszőlő, ami a filoxéra vész után ismét átvette a vezetést. A viszonylag kis termőterületen széles skálájú fajtagazdagsággal találkozunk. Legnagyobb területet ural az Olasz rizling (47 ha), Chardonnay (44 ha), az Irsai Olivér (31 ha) és a Sauvignon (26 ha). Kiváló minőségű bor készül a Rajnai rizlingből (18 ha), a Királyleánykából (16 ha) és az Ottonel muskotályból (16 ha). Bár a Cirfandli (13 ha) igazi pécsi különlegesség, nem képvisel nagyobb területet, mint a Cserszegi fűszeres (13 ha), vagy a Rajnai rizling (13 ha). Sajátos ízvilágú itt a Szürkebarát ( 12 ha) és bár nem éri el a 10 hektárt, de érdemes megemlíteni a viszonylag ritka Hárslevelűt (9 ha). Kékszőlővel beültetett 116 hektár terület fajtánkénti megoszlása: Kékfarnkos (30 ha), Merlot (17 ha), Cabernet sauvignon (16 ha), Cabernet franc (15 ha), Pinot noir (11 ha).
A böngészési élmény fokozása, a személyre szabott hirdetések vagy tartalmak megjelenítése, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk. A "Mindet elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhat a sütik használatához.