Soproni borvidék

A Soproni és Kőszegi-hegységben, a tengerszint felett 150-400 m magasan, kiváló, a Fertő tó, kedvező hatását élvező klimatikus körülmények között vannak az ültetvények. A kiváló adottságoknak köszönhetően, már a kelták idejében is folyt itt szőlőtermesztés, amely a rómaiak idején és később a kora középkorban is jelentős volt. E történelmi borvidék ázsióját a poncichtereknek köszönheti, azaz a német ajkú szőlősgazdák hozzáértő, szőlészeti, borászati és kereskedelmi munkájának. Abban az időben babot ültettek a szőlő közé – innen is a nevük (Bohnenzücher, magyarul babtermelő).

Borok karaktere

Boraik karakterét, a Soproni és Kőszegi-hegység palakőzete határozza meg, egyedülálló minerális jegyekkel, amelyek nem szorítják háttérbe a borok gyümölcsösségét.

Borvidékhez tartozó települések

A soproni borvidékhez, a Kőszeg oltalom alatt álló eredet megjelölés (OEM) és a Sopron/Ödenburg OEM termékleírásában szereplő, alábbi települések tartoznak: Sopron/Ödenburg eredet megjelölést használhatnak: Ágfalva, Cák, Csepreg, Felsőcsatár, Fertőboz, Fertőendréd, Fertőrákos, Fertőszentmiklós, Fertőszéplak, Harka, Hidegség, Kópháza, Kőszeg, Kőszegdoroszló, Lukácsháza, Nagycenk, Sopron, Vaskeresztes települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei. Ezen belül, a Bozsok, Cák, Kőszeg és Kőszegdoroszló települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú területei használhatják a Kőszeg eredet megjelölést is.

Jellemző szőlőfajták

A borvidéken 1188 ha a beültetett szőlőterület, melyből 1139 ha már termő szőlő, ahol az engedélyezett borszőlő fajták közül szinte valamennyi megtalálható. A borvidéken a szőlőterület 75,6% kékszőlő. Zászlós fajtája a Kékfrankos, amely 508 hektáron, a szőlőterület több mint felét uralja, de meghatározó fajta a Zweigelt (119 ha) is. Kedvelt kékszőlő fajták még itt, a Merlot (64 ha), Cabernet sauvignon (55 ha), Pinot noir (38 ha), Dornfelder (26 ha), Blauburger (15 ha), Syrah (13 ha) és a Cabernet franc (10 ha). A többi fajtával szórványosan, néhány hektárnyi területen találkozunk. Hasonló a helyzet a fehérboroknál, ahol kiemelten a Zöld veltelíni (105 ha) a jellemző fajta, de kiváló prémium fehérbor készíthető a Zenitből (17 ha) és az Olasz rizlingből (10 ha) is.