Termőhelyek, borvidékek

Magyarországon az alábbi 22 borvidék található:

Forrás: Borász Portál

Az egyes borvidékek jellemzőit részletesen bemutatja a borászportál, mi itt beérjük a felsorolással és egy régebbi, áttekintő térképpel.

Ezen kívül beszélhetünk még zárt borvidékről, bortermő helyről és egyéb szőlőtermő helyről is.

A kataszteri besoroláson kívül még figyelembe veszik a fekvést, a lejtők, a klíma és a helyi klíma szőlőre gyakorolt hatását, amit együttesen terroirnak nevezünk.

A szőlőművelés alapismérvei, lépései

A termesztéstechnológiát több tényező is meghatározza, behatárolja. Főképp az alábbi feltételekkel kell számolnunk:

  • területnagyság
  • környezeti feltételek
  • ültetvényszerkezet
    • sor- és tőtáv
    • támasz
    • tőkeművelésmód
    • szőlőfajta
  • egyéb tényezők (szemlélet és kereslet változás követése)

Termőhelyek és jellemzőik

A szőlőtermesztésben a termőhelyeknek kiemelkedő szerepe van. A szőlőkataszteri besorolást ezért alkalmazzák nálunk, ez a mérőszáma az egyes termőhelyek szőlőtermesztésre való alkalmasságának jelzésére. A katasztert a környezeti tényezők alapján kerül megállapításra.

Az alábbi tényezőket veszik figyelembe a besorolásban (16 ökológiai, 2 ökonómiai):

Téli fagy, tavaszi-őszi fagy, talajtípus, talajképző kőzet, talaj kémhatása, fizikai talajféleség, vízgazdálkodás, humuszkészlet, termőréteg vastagság, terület homogenitása, terület vízgazdálkodása, erózió mértéke, égtáji fekvés, tengerszint feletti magasság, domborzat, terepfelszín, környezet, területhasznosítás, útviszonyok.

A legfontosabb 5 tényező:

  1. téli fagy,
  2. tavaszi-őszi fagy,
  3. talajtípus,
  4. égtáji fekvés és a
  5. tengerszint feletti magasság.

A három kategória:

  • I. osztály: szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas
  • II. osztály: szőlőtermesztésre alkalmas
  • III. osztály: szőlőtermesztésre feltételesen alkalmas

Az újabb szabályozások Uniós szabályhoz alkalmazkodva már nem tartalmazzák az alkalmatlan területi besorolást.

Fenti információk egyike-másika esetenként előfordul a borok terméklapjain, de a kóstolást semmi nem helyettesítheti. 😊